Ik wil een website, wat nu?

Je bent niet dagelijks bezig met het ontwikkelen en bouwen van een site. Ik besef dat je ook daarom niet weet waar je rekening mee moet houden als je een website wilt laten bouwen.

Wat is eigenlijk een website?

Vergelijk je website met een informatiegids of een winkel, echter zijn deze niet fysiek maar digitaal bereikbaar, via de computer of bijvoorbeeld je smartphone.

Om een website te kunnen benaderen moet je dus een apparaat hebben met een internet browser en een internet verbinding, zonder zal je geen websites kunnen openen.

Een website draait niet vanzelf. Ik zal een eenvoudige uitleg geven waar je allemaal rekening mee moet houden om inzicht te krijgen van de kosten en waarom je het nodig hebt.

Domeinnaam

Allereerst heb je een domeinnaam nodig

Dit kan bijvoorbeeld de naam van je bedrijf zijn, in mijn geval is dat kollit.nl.

Met de domeinnaam toon je aan je bezoekers op welk “adres” je website te bereiken is, vergelijk het met een bezoekadres. Je kunt een domeinnaam registreren bij een Domeinnaam/hostingleverancier. De prijzen voor domeinnamen kunnen verschillen, dit is afhankelijk van de extensie (dat is het gedeelte wat achter de punt staat).

Er zijn enorm veel verschillende extensies beschikbaar voor domeinnamen, welke je kiest is afhankelijk van wat voor organisatie je bent en waar je bijvoorbeeld opereert (land) of voor welke doelgroep je website bedoeld is.

Ik kan je adviseren om de juiste keuze voor je domeinnaam extensie te maken. De diverse extensies hebben ook een verschillende prijsstelling.

Bekijk welke soorten extensies er zijn:

Voorbeelden

Hosting

Toon je website aan je bezoekers

Hosting heb je nodig om je website te kunnen tonen aan de bezoekers.

Meestal wordt de hosting (het onderbrengen van je website op een webserver) gedaan door een specialistische partij. Dit heet de hostingpartner. Zij zorgen ervoor dat je website bereikbaar is op je domeinnaam en ze zorgen voor de beveiliging en de techniek.

De hostingkosten (inclusief de registratie van de domeinnaam) worden jaarlijks in rekening gebracht en worden vooraf gefactureerd. Wij brengen alle websites onder bij Antagonist B.V. en helpen je met de registratie van de domeinnaam en inrichting van de hosting.

Welk hostingpakket heb je nodig? Dat is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld het aantal bezoekers wat je denkt te trekken per dag enz. Ook daarin kan ik je een goed advies geven.

Bekijk hier de prijzen van Antagonist:

Hosting

Ontwikkeling en bouw

Ik bouw je website met WordPress

WordPress is een Content Management Systeem (CMS)

waarmee je zelf heel gemakkelijk je site actueel kunt onderhouden.

De website template (de look & feel van je website) wordt door mij ontwikkeld en de kernsoftware wordt up-to-date gehouden. Het enige wat je zelf moet doen is berichten en/of pagina’s plaatsen. Ik geef je op afstand een training hoe je dit moet doen. Tegen vergoeding kan ik natuurlijk ook de berichten voor je plaatsen.

Het bouwen van de template betekent dat je site een “gezicht” krijgt. Dat gezicht is erg belangrijk, het vertegenwoordigt je organisatie en het geeft je bezoekers en je klanten een bepaalde belevenis wanneer zij je site bezoeken. De ontwikkeling van zo’n template neemt het meeste tijd in beslag samen met bepaalde functionaliteiten in de site zoals een webshop of contactformulieren.

Onderhoud

Je website blijft up-to-date

Voor een vast bedrag per jaar “je WordPress site up-to-date”

En belangrijker nog, dat deze goed en veilig blijft functioneren.

Maandelijks zijn er WordPress updates van de kernsoftware en van de gebruikte plugins. Deze klussen worden beheerd door koll:it. Je hoeft je dus niet druk te maken dat je site plotseling niet meer veilig of niet meer bereikbaar is.

Onderhouds-plan